7 KORZYŚCI ZDROWOTNYCH ZIAREN KAKAOWCA

Naturalne, niemielone ziarno kakaowca to surowiec, który w sklepach zielarskich pojawił się dopiero niedawno, ale już zrobił karierę. Ma ono tyle właściwości, że można powiedzieć, że jest ono zbyt dobre, by mogło być prawdziwe.

Jako pierwsi, ziarnem kakaowca zainteresowali się Majowie. W przerwie pomiędzy wymyślaniem i rozwijaniem języka pisanego, robieniem bardzo skomplikowanych obliczeń astronomicznych i walką z konkwistadorami, wymyślili, jak pić kakao. Kakao Majów nie przypomina tego, co sami znamy pod tą nazwą. Jest serwowane na zimno i z ostrymi dodatkami. W kulturze europejskiej sposób picia kakao wciąż się zmieniał. Po raz pierwszy można było się go napić w Europie w XVI wieku, kiedy kakao przywieźli hiszpańscy odkrywcy. Preferowano wtedy gorącą wersję z dużą ilością cukru. Co więcej, od XVI do XIX wieku, gorąca czekolada była określana raczej jako lekarstwo, niż jako zwykły napój.

Kakao jako środek na poprawienie nastroju

Kakao było używane do leczenia wielu chorób i dolegliwości check that. W XVII wieku kakao trafiło do Francji, gdzie używano je jako lek przeciwko napadom gniewu i złemu nastrojowi. Nowoczesna medycyna potwierdziła to działanie, ponieważ odkryto, że ziarno kakaowca redukuje poziom hormonów stresu i sprawia, że mamy lepszy nastrój.

Bardzo dużo mówi się o tym, że czekolada ma korzystne działanie na różne problemy – a czy tak samo nie jest z gorącym kakao, które jest znacznie zdrowsze i nie zawiera tyle cukru? Odpowiedź jest prosta – kakao ma jeszcze mocniejsze działanie na nastrój, niż czekolada.

Bogactwo antyoksydantów

Wyniki badań wciąż pokazują nam, że antyoksydanty wspomagają leczenie nowotworów, chorób serca, hamują niszczenie plamki żółtej i starzenie organizmu. Dzieje się tak dlatego, że antyoksydanty usuwają z organizmu wolne rodniki. Na pewno słyszałeś o „superowocach” (po angielsku określane są jako „superfoods”), które aż kipią od antyoksydantów. Takie działanie mają jagody goji, czarne jagody i granaty.

Antyoksydanty nie pojawiają się wyłącznie w owocach – możesz znaleźć je w takich produktach, jak kawa (co świadczy o jej pozytywnym działaniu), czerwonym winie i ziarnach kakaowca.

Oto zaskakujące fakty na temat działania kakao

1. Według badań z Cornell University, stężenie antyoksydantów w gorącym kakao jest niemal dwa razy większe niż w czerwonym winie. Ziarno kakaowca deklasuje pod tym względem także herbatę – jest trzy razy mocniejsze, niż zielona herbata i od czterech do pięciu razy mocniejsza od herbaty czarnej.

2. Nie zapominaj o tym, że kakao działa najsilniej wtedy, gdy jest gorące, bo wtedy występuje w nim więcej antyoksydantów.

3. Filiżanka gorącego kakao zawiera ma taką moc, jak 611 miligramów kwasu galusowego (w przeliczeniu) i 564 miligramów flawonoidów w przeliczeniu na epikatechiny. Kwas galusowy jest używany do leczenia krwawień wewnętrznych, albuminuri (obecności albumin w moczu, oznaczającego choroby nerek) i cukrzycy.

4. Naturalne ziarno kakaowca ma silne działanie antyoksydacyjne, ale można z niego skorzystać tylko wtedy, gdy kakao nie będzie połączone z dodatkiem tłuszczu i cukru. Słodka czekolada czy batony mają go zbyt dużo, by można było powiedzieć, że to dobry wybór.

5. Flawonoidy zawarte w ziarnie kakaowca sprzyjają wydzielaniu tlenku azotu. Ta substancja wpływa na poprawienie przepływu krwi, obniża ciśnienie i wspomaga zdrowie serca. Tlenek azotu jest potrzebny na siłowni (pozwala uzyskać „pompę mięśniową”) i należy do głównych czynników odpowiedzialnych za erekcję.

6. Flawonoidy dostępne w ziarnie kakaowca zapobiegają zlepianiu się płytek krwi i zmniejszają ryzyko zatoru.

7. Kakao ma także pozytywny wpływ na myślenie. U niektórych osób może sprawdzić się lepiej, niż kawa. Flawonoidy zwiększają przepływ krwi i tlenu w Twoim mózgu. Problemy z myśleniem w starszym wieku są spowodowane spowolnionym przepływem krwi w mózgu. Naukowcy wpadli na pomysł, by pozbyć się tego za pomocą gorącej czekolady i uzyskali doskonałe efekty

Ziarno kakaowca czy „kakao”?

Teraz czytaj dokładnie, bo pojawiają się najciekawsze informacje! Kakao w rozpuszczalnej formie, ma zwykle tak dużo sztucznych dodatków, że nie ma nawet najmniejszego pozytywnego działania na organizm. Nie kupuj kakao, jeśli w składzie ma takie substancje, jak cukier, syrop glukozowo-fruktozowy czy oleje roślinne. Postaw na czyste, 100% ziarno kakaowca.

No votes yet.
Please wait...

← Previous post

Next post →

3 Comments

  1. qaro90

    Uwielbiam kakao 🙂 Gdzie można kupić ziarna kakaowca?

    No votes yet.
    Please wait...
  2. gosiaNN

    Polecam wszystkim, jest baaardzo smaczne 🙂

    No votes yet.
    Please wait...
  3. Interesujący artykuł 🙂

    No votes yet.
    Please wait...

Dodaj komentarz