Większość osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że witamina C nie ma nic wspólnego z kwasem askorbinowym. Podobnie jest z innymi witaminami – czysty alfa-tokoferol to nie witamina A, a kwas retinowy to nie witamina A. Wydajemy setki złotych na suplementy diety z chemicznym premiksem witaminowym, który nam szkodzi, zamiast pomagać.
Cała prawda o witaminach
Witaminy nie składają się z samych cząsteczek chemicznych – można je określić, jakie kompleksy substancji, powstające w dziesiątkach przemian biochemicznych. Według wielu naukowców, witamin nie można wyizolować, ponieważ nie mają one wtedy żadnego działania.
Kwas askorbinowy jest bardzo tanią substancją, którą możesz kupić na kilogramy i nie ma on nic wspólnego z witaminą C. To produkt, który można nazwać czterema słowami:
- Frakcjonowany
- Syntetyczny
- Krystaliczny
- Sztuczny
„Witamina C”, jaką znajdziesz w większości produktów dostępnych w aptekach, nie występuje w przyrodzie w takiej formie. Jak myślisz, czy witamina C w takiej formie może mieć jakieś działanie? Moim zdaniem, nie jest to możliwe.
Warto tutaj przytoczyć przykład samochodu – aby jechać, nie wystarczy do niego tylko wlać benzyny. Benzyna musi być czysta, pojazd ma wymieszać ją z powietrzem w odpowiedniej proporcji i podpalić dzięki świecom. Jeśli paliwo jest niskiej jakości, samochód działa coraz gorzej.
Podobnie jest z witaminami – parafrazując popularną reklamę, nie wystarczy przyjmować „jakiejś” witaminy C. Musi zawierać ona substancje poprawiające wchłanianie (bioflawonoidy, rutynę) i być dostępna dla organizmu. Nie można tego powiedzieć o „E 300”, a to najpopularniejsza forma, w której występuje witamina C. Sztuczna witamina C jest dla organizmu tak samo zabójcza, jak ropa dla auta na benzynę.
Zauważ, że producenci taniej witaminy C nie piszą o tym, jaka jest jej skrętność. Organizm człowieka jest w stanie przyswoić jedynie lewoskrętną witaminę C, natomiast tak, która jest prawoskrętna, zupełnie się nie przyswaja. Dochodzi tutaj do mylnej interpretacji słowa witamina – z definicji, witamina to związek niezbędny organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Prawoskrętna witamina C się nie wchłania i nie ma żadnego działania.
Substancje pomocnicze
Zwróć uwagę, co tak naprawdę kupujesz, jeśli decydujesz się na zakup witaminy C w tabletkach. W większości produktów znajdziesz szereg dodatków szkodliwych dla organizmu, które mają wpływać na lepszy smak lub łatwiejsze połykanie witaminy. Jesteśmy zdania, że lepszym rozwiązaniem jest przyjmowanie witaminy C w formie naturalnego proszku. Po rozpuszczeniu w wodzie, nadaje jej doskonałego, kwaskowatego smaku.
Jakie działanie ma naturalna witamina C?
Witamina C jest niedoceniana mimo tego, że ma szereg ciekawych właściwości. Być może chodzi o to, że nie można jej przedawkować, w przeciwieństwie, do innych witamin.
Oto najważniejsze właściwości tej witaminy:
- Wpływ na przeziębienie – duża dawka witaminy C pozwala szybko pozbyć się przeziębienia.
- Leczenie stanów zapalnych – na przykład zapalenia dziąseł lub stanu związanego z problemami z zębami.
- Leczenie nowotworów – Jerzy Zięba szeroko o tym pisał w swojej książce „Ukryte terapie”
- Witamina C wiąże metale ciężkie – okazuje się, że osoby, które mają plomby z amalgamatu, mogą przyjmować znacznie więcej witaminy C bez ryzyka powstania biegunki, niż inni. Dzieje się tak dlatego, że witamina C jest wtedy unieczynniana przez metale ciężkie.
- Ma działanie profilaktyczne na wiele chorób
- Zwiększa ilość interferonu, substancji odpowiedzialnej za odporność
- Usuwa z organizmu wolne rodniki
- Ma działanie bakteriobójcze i wirusobójcze
- Wydłuża życie człowieka – dobrym przykładem jest Linus Pauling, który przyjmował regularnie bardzo duże dawki witaminy C i dożył późnej starości, do końca zachowując aktywność umysłową i fizyczną.
- Zmniejsza stres – organizm zwierząt produkuje witaminę C właśnie wtedy, gdy się stresują. Organizm człowieka nie produkuje witaminy C, dlatego musimy jej dostarczać w inny sposób.
Tych działań jest o wiele więcej.
Napisz w komentarzu, co sądzisz o działaniu witaminy C.
Sądzę, że to bardzo przydatne informacje 🙂 Oczywiście, że lepiej jeść owoce i warzywa z vit C, niż faszerować się chemią.
Fajny artykuł 🙂
Super 🙂 Nie wiedziałam, że ma aż tyle właściwości 🙂