STEWIA – SŁODZIK, KTÓRY OBNIŻA POZIOM GLUKOZY WE KRWI

Najpoważniejszym problemem osób chorujących na cukrzycę, są złe nawyki. Większość z nich nie jest w stanie odzwyczaić się od słodzenia kawy czy herbaty, mimo tego, że wiedzą, jak szkodliwy jest dla nich cukier. Moim zdaniem, dobrym rozwiązaniem jest „oszukanie” zmysłu smaku, za pomocą nieszkodliwej stewii. To także dobry słodzik do pieczenia.

Biały, rafinowany cukier, jest bardzo szkodliwy dla organizmu i z tego powodu, większość ludzi szuka dla niego alternatywy.

Na rynku znajdziesz mnóstwo słodzików, które nie zawierają kalorii, ale są równie szkodliwe, co cukier, ze względu na chemiczny skład.

Zamiast nich, lepiej skorzystać z naturalnych słodzików, które mają bardzo dobry smak i nie są szkodliwe.

Jednym z nich jest stewia, słodzik, który w ostatnich latach znacznie zyskał na popularności.

Stewia jest w 100% naturalna, nie ma wartości kalorycznej i posiada szereg właściwości zdrowotnych, które potwierdzono w czasie badań na ludziach.

Czym jest stewia?

Stewia to roślina pochodząca z Ameryki Południowej.

Jest używana od setek lat, ze względu na swoje właściwości zdrowotne, oraz mocny, bardzo słodki smak. Głównym zastosowaniem stewii jest jej używanie jako słodzik.

W sklepach możesz kupić wiele różnych preparatów ze stewii, które różnią się zawartością glikozydów. To one właśnie nadają jej słodki smak.

Najprostszą formą stewii są liście, wygodniej używa się ekstraktu (w formie płynu lub proszku), lub czystych stewiozydów w formie tabletek.

Działanie słodzące mają dwa składniki stewii – stewiozyd i rebaudiozyd A. Te dwa składniki są sto razy słodsze od cukru.

Bardzo ważne jest to, że w większości badań na temat stewii analizuje się działanie stewiozydu, wyizolowanego ze stewii. Jeśli stosujesz stewię jako słodzik, prawdopodobnie będziesz przyjmował zbyt mało stewiozydu, by skorzystać z niego, jako słodzika. Stewia zawiera około 10% stewiozydów i można ją używać także jako słodzika do pieczenia.

Warto zwrócić uwagę na to, że stewia i Truvia (preparat promowany w podobny sposób, jak stewia), mają zupełnie inne działanie. Truvia to mieszanina składników, które zostały wyekstrahowane z liści stewii.

Stewia może obniżyć poziom glukozy i wspomagać walkę z cukrzycą

Cukrzyca typu II to moim zdaniem, jeden z najważniejszych problemów świata.

Jest powiązana z wysokim poziomem cukru, który wynika z tego, że tkanki nie są wrażliwe na insulinę, lub organizm nie produkuje insuliny.

Działanie stewii sprawdzono na pacjentach z cukrzycą i wykazano, że ma ona bardzo korzystne działanie.

W jednym z badań pacjenci przyjmowali jednocześnie jeden gram stewiozydu i jeden gram skrobi kukurydzianej.

W grupie, w której stosowano stewiozyd, poziom cukru wzrósł o 18% mniej, niż w grupie kontrolnej.

W badaniach porównano ją z sacharozą (czyli zwykłym cukrem), aspartamem i stewią. Wykazano, że stewia obniża zarówno poziom glukozy, jak i nie powoduje wyrzutu insuliny. Cukier i aspartam wpływały na podwyższenie tych parametrów.

Inne badania na zwierzętach wykazały, że stewiozydy mogą zwiększać ilość insuliny, a także uwrażliwiać komórki na jej działanie.

Insulina to hormon, który „upycha” glukozę do komórek organizmu, co powoduje, że poziom tego cukru maleje. Stewia wpływa na większą skuteczność tego procesu.

Inne zastosowania stewii

Badacze wykazali, że stewiozydy zawarte w stewii obniżają poziom cholesterolu LDL, przez co zmniejszają ryzyko powstania chorób serca accutane australia.

Stewia ma także działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, moczopędne i wpływa na odporność.

Czy stewia jest bezpieczna?

Badania na temat bezpieczeństwa używania stewii trwają od 2010 roku. Nie wykryto jej żadnych działań niepożądanych. Jedyne zastrzeżenia pojawiły się dopiero wtedy, gdy stosowano bardzo duże dawki (takie, których nie przyjmie żaden człowiek), ponieważ stewia powodowała wtedy zmniejszenie płodności.

Jeśli nie używasz stewii na kilogramy, nie powinieneś bać się tego efektu 🙂

W jaki sposób używać stewię?

Stewię można używać na kilka sposobów. Możesz dodawać ją do smoothie, jogurtu, herbaty, kawy i innych napojów. Jest także dobrym zastępstwem dla cukru podczas pieczenia.

W sklepach zielarskich możesz kupić stewię w dwóch formach – płynu i proszku. Forma płynna jest wygodniejsza do stosowania do napojów, natomiast proszek – do gotowania i jako słodzik do pieczenia.

Osoby, które stosują stewię do gotowania, często mieszają ją z erytrytolem, innym, naturalnym słodzikiem, który ma wiele ciekawych właściwości zdrowotnych.

Podczas używania stewii, pamiętaj, że jej działanie jest bardzo mocne.

1 łyżeczka stewii ma taką moc słodzącą jak szklanka cukru. Jej siła zależy od tego, czy kupujesz czystą stewię, czy też jest ona jedynie dodatkiem do innych składników.

Jeśli zastanawiasz się nad zakupem stewii, zajrzyj do naszej oferty – pomożemy Ci wybrać najlepszy produkt.

No votes yet.
Please wait...

← Previous post

Next post →

3 Comments

  1. Używam stewii, mogę śmiało polecić osobom mającym problem z wysokim poziomem cukru 🙂

    No votes yet.
    Please wait...
  2. dagmara

    Ostatnio poleciłam koleżance, jest bardzo zadowolona 🙂

    No votes yet.
    Please wait...
  3. cecylia

    Ciekawe informacje

    No votes yet.
    Please wait...

Dodaj komentarz