Miody Manuka – potęga składników antybakteryjnych i antyoksydacyjnych

Miód Manuka to jeden z najsłynniejszych miodów na świecie. Jest bardzo smaczny, ma piękny, ciemny kolor, oznaczający bardzo dużą zawartość antyoksydantów, a także jest znany z dużej zawartości antyoksydantów i właściwości antybakteryjnych.

Dlaczego jest tak wartościowy?

Pszczoły zbierają wczesną wiosną nektar z dzikich krzewów Manuka (Leptospermum Scoparium), które rosną na wzgórzach Nowej Zelandii.

Miód Manuka powstaje jedynie w Nowej Zelandii i niektórych rejonach Australii, a te kraje wyróżniają się niezwykle czystym powietrzem. Niektóre miody Manuka wykazują specjalne działanie i mają pozytywny wpływ zdrowie. Po zbiorach tego cennego miodu, jest on testowany w laboratorium na zawartość substancji aktywnych, a następnie otrzymuje odpowiedni certyfikat.

Trochę informacji na temat chemizmu miodu Manuka

Wszystkie naturalne miody są dobre dla zdrowia, ponieważ zawierają więcej lub mniej enzymu o nazwie oksydaza glukozowa. Prowadzi on do wydzielania innej substancji, mianowicie nadtlenku wodoru, czyli wody utlenionej. To właśnie ta substancja ma wpływ na zmniejszenie ryzyka infekcji, ponieważ zabija szkodliwe bakterie, bez uszkadzania tkanek.

Niektóre miody Manuka można nazwać prawdziwym cudem natury. Piszemy o tym, że tylko niektóre, ponieważ tańsze odmiany zawierają mniej drogocennych enzymów lub te enzymy nie są w nich tak aktywne, jak w droższych produktach.

Te miody można nazwać aktywnymi i właśnie one znajdują się w naszej ofercie. Określa się także zawartość innych substancji, które wpływają na właściwości zdrowotne miodów Manuka oprócz wody utlenionej (nadtlenku wodoru).

Badania

Ostatnie badania wskazują na to, że część miodów Manuka zawiera substancję o nazwie metylgloxal, która ma bardzo silne działanie antybakteryjne. Występuje ona w niektórych miodach Manuka, a naukowcy wciąż starają się odkryć, dlatego część miodów ma 200 razy silniejsze działanie niż reszta. Na szczęście można określić zawartość tej substancji, dlatego możesz kupić odpowiedni miód i dostosować jego moc do swoich potrzeb.

Miód Manuka jest tak wartościowy, że używa się go do leczenia infekcji ran w wielu szpitalach na świecie. Jest stosowany także w beznadziejnych przypadkach zakażenia gronkowcem złocistym, przy odleżynach i innych, poważnych problemach skórnych.

Pomaga także przy zakażeniu Helicobactor Pylori (wywołującej wrzody), E. Coli i paciorkowcem beta-hemolizującym (upartą, bardzo odporną na leczenie bakterią, która powoduje stany zapalne i bóle gardła).

Ma bardzo dobre działanie na skórę i można go stosować przy takich dolegliwościach, jak:

  • stany zapalne
  • rany
  • wypryski
  • czyraki

Miód Manuka powoduje także skrócenie czasu trwania biegunki. Badania wykazały, że miód Manuka zmniejsza odwodnienie, do którego dochodzi w trakcie biegunki, a także to, że bakterie prowadzące do powstawania tej dolegliwości, są na niego bardzo wrażliwe.

To także idealne źródło energii, które poprawia Twoją wydajność fizyczną. Obecnie miód Manuka jest najbardziej znany z tego, że można go stosować zewnętrznie wśród pacjentów szpitalnych z odleżynami, gdyż pozwala się pozbyć tej choroby.

Wskaźnik aktywności miodu (kiedyś określany jako UMF)

Podobnie, jak system SPF jest używany do określenia promieniowania słonecznego, aktywność miodów Manuka jest oznaczana współczynnikiem MGO.

Większość badaczy uważa, że im wyższy jest współczynnik MGO w miodzie tym lepiej. Miód o zawartości MGO 550+ powinien być stosowany w najpoważniejszych przypadkach. Miód o niższych wartościach MGO ma także cenne właściwości, jednak jego aktywność w przypadku chorób będzie znacznie słabsza. Wynika to z faktu, że miód Manuka o niższej zawartości MGO działa powierzchniowo i może nie docierać do głębiej położonych tkanek.

Z tego powodu w najcięższych przypadkach polecamy miód Manuka o aktywności 550+, natomiast w tych mniej groźnych i profilaktycznie, miód o niższym stężeniu.

Miód Manuka o niższej zawartości MGO jest wybierany przez wiele osób, ponieważ ma doskonały smak i wiele pozytywnych właściwości na organizm. Tańsze miody są także czystymi miodami Manuka i klienci kupują je do codziennego przyjmowania. Mają one bardzo dobry smak i wiele właściwości zdrowotnych, podobnie, jak droższe miody. Ich działanie jest słabsze, dlatego musisz przyjmować ich więcej niż innych miodów Manuka.

Miody Manuka o średniej zawartości MGO dla ogólnego wzmocnienia

Jeśli chcesz kupić miód Manuka dla ogólnego wzmocnienia organizmu i jeść go na śniadanie i kolację, na przykład do smarowania chleba i do napojów, wybierz tańsze odmiany miodu.

Aby upewnić się, że nasi klienci dostają tylko najlepsze miody Manuka, współpracujemy z firmami sprowadzającymi je od lat z Nowej Zelandii.

Większość ludzi wie o tym, że miód jest dobry dla ich zdrowia i przyjmuje się go przynajmniej wtedy, gdy jesteśmy chorzy.

Czy wiedziałeś, że słowo „medycyna” wywodzi się od słowa „mead”, oznaczającego wino lub napój miodowy? Warto mieć w swojej szafce miód Manuka o średniej lub dużej aktywności. Jeśli poczujesz ból gardła lub inne dolegliwości, będziesz mógł szybko się go pozbyć, dzięki przyjęciu właśnie miodu Manuka. Działa znacznie szybciej, niż antybiotyki. Ma także działanie antybakteryjne i najlepiej sprawdza się przy pierwszych objawach przeziębienia.

Miód Manuka – jak go przyjmować?

Miód Manuka może być przyjmowany na łyżeczce, dzięki czemu pomoże pozbyć się na przykład bólu gardła. Przyjmuj łyżeczkę miodu Manuka co 2 – 3 godziny, aż przestaniesz odczuwać objawy.

Możesz dodać miód także do gorących napojów, takich jak herbata czy kawa. Miód Manuka w przeciwieństwie do innych produktów zawierających nadtlenek wodoru, nie ulega zniszczeniu pod wpływem gorąca i światła. Zachowuje swoje właściwości nawet po zagotowaniu i rozpuszczeniu w wodzie.

Jeśli cierpisz na wrzody, powinieneś rozprowadzić łyżeczkę miodu na kromce chleba i przyjmować to przed każdym posiłkiem i co jeszcze ważniejsze, przed pójściem spać. Dzięki temu miód będzie działał całą noc. Bakteria H. Pylori jest sprawcą większości problemów z wrzodami żołądka. Badacze odkryli, że miody Manuka o dużym stężeniu mają do 8 razy mocniejszy wpływ na tę bakterię niż te słabsze.

Można je stosować także w celu leczenia ran, nakładając miód na ranę i nakrywając ją potem bandażem. Niesamowite w zewnętrznym używaniu miodu Manuka jest to, że jeśli nałoży się go na ranę, wydziela się płyn o pozytywnym działaniu na to miejsce, dlatego też tworzy się cienka warstwa, która pozwala na nawilżenie rany. Po zdjęciu bandaży zwykle dochodzi do uszkodzenia skóry, ale nie w tym przypadku – świeża tkanka nie jest uszkadzana i gojenie następuje znacznie szybciej.

Badania opublikowane w European Journal of Medical Research w 2003 roku wskazują na to, że miód Manuka ma 85% skuteczność w leczeniu ran, natomiast kremy z antybiotykami – tylko 50%.

W 2007 roku badano osoby zakażone gronkowcem złocistym w jednym ze szpitali w Nowej Zelandii. Okazało się wtedy, że u tych osób, u których zastosowano miód Manuka, rany oczyszczały się szybciej.

Właściwości antyoksydacyjne miodu Manuka

Prawdopodobnie najważniejszą zaletą miodu Manuka jest to, że ma bardzo silne działanie antyoksydacyjne. Nie rozumiemy tego działania w pełni, jednak wygląda na to, że miód Manuka spowalnia proces utleniania w organizmie. Utlenianie jest związane z niekorzystnym wpływem wolnych rodników na organizm. Czy miód ma rzeczywiście takie działanie na organizm?

Ostatnie badania przeprowadzone na uniwersytecie w Illinois wskazują na taką możliwość. Co ciekawe, wykazały one, że im ciemniejszy jest miód, tym silniejsze są jego właściwości antyoksydacyjne.

No votes yet.
Please wait...

← Previous post

Next post →

2 Comments

  1. roma12

    Próbowałam kiedyś tego miodu, jest naprawdę pyszny 🙂 Polecam

    No votes yet.
    Please wait...
  2. pyszny jest ten miód 🙂

    No votes yet.
    Please wait...

Dodaj komentarz