Lecznicze właściwości oliwy z oliwek

Z pewnością każdy słyszał o tym, że oliwa z oliwek ma wiele zalet. Rzeczywiście jest to prawda, bo ma ona mnóstwo leczniczych właściwości, którym zresztą postanowiliśmy się przyjrzeć. Oto dlaczego warto zainwestować w buteleczkę oliwy z oliwek, mimo iż nie należy ona do najtańszych.

Obniżenie poziomu cholesterolu

Przede wszystkim wspomnijmy o tym, że oliwa z oliwek obniża poziom cholesterolu. Poza tym chroni ona też przed miażdżycą, wrzodami, a także cukrzycą.

Dobra na serce

Oliwa z oliwek korzystnie wpływa także na serce. Warto zdać sobie sprawę z tego, że układ krążenia to najczęstsza przyczyna zgonów w Polsce. Ta oliwa znacznie to ryzyko zmniejsza.

Wspomaga odchudzanie

Po oliwę z oliwek sięgnąć powinni także ci, którzy zamierzają zrzucić na wadze. Nie tylko jej stosowanie zapobiega atakom głodu, ale także nie następuje dzięki niej efekt jo-jo.

Obniża poziom cukru

Jest to produkt przychylny dla cukrzyków. Naukowcy udowodnili bowiem, że kwasy jednonienasycone, które się w niej znajdują, obniżają poziom cukru we krwi.

Obniża ciśnienie krwi

Z nadciśnieniem zmaga się dziś wielu Polaków. Zaleca się im stosowanie oliwy z oliwek, ponieważ potrafi ona je obniżyć, choć wiele zależy tu też od stosowanej przez nich diety. W niej oliwa z oliwek jest jednak podstawą.

Wróg raka

Oliwa z oliwek zawiera w sobie mnóstwo przeciwutleniaczy, które są podstawą w walce ze wszelkimi nowotworami. Spożywając regularnie tę oliwę, znacznie zmniejszamy ryzyko zachorowania na nowotwór.

2 komentarze do “Lecznicze właściwości oliwy z oliwek”

  1. Oliwę z oliwek zacząłem stosować przy diecie odchudzającej, a jako że dziś odżywiam się już tylko zdrowo, to stosuję ją już na co dzień.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *