Z pewnością każdy słyszał o tym, że oliwa z oliwek ma wiele zalet. Rzeczywiście jest to prawda, bo ma ona mnóstwo leczniczych właściwości, którym zresztą postanowiliśmy się przyjrzeć. Oto dlaczego warto zainwestować w buteleczkę oliwy z oliwek, mimo iż nie należy ona do najtańszych.
Obniżenie poziomu cholesterolu
Przede wszystkim wspomnijmy o tym, że oliwa z oliwek obniża poziom cholesterolu. Poza tym chroni ona też przed miażdżycą, wrzodami, a także cukrzycą.
Dobra na serce
Oliwa z oliwek korzystnie wpływa także na serce. Warto zdać sobie sprawę z tego, że układ krążenia to najczęstsza przyczyna zgonów w Polsce. Ta oliwa znacznie to ryzyko zmniejsza.
Wspomaga odchudzanie
Po oliwę z oliwek sięgnąć powinni także ci, którzy zamierzają zrzucić na wadze. Nie tylko jej stosowanie zapobiega atakom głodu, ale także nie następuje dzięki niej efekt jo-jo.
Obniża poziom cukru
Jest to produkt przychylny dla cukrzyków. Naukowcy udowodnili bowiem, że kwasy jednonienasycone, które się w niej znajdują, obniżają poziom cukru we krwi.
Obniża ciśnienie krwi
Z nadciśnieniem zmaga się dziś wielu Polaków. Zaleca się im stosowanie oliwy z oliwek, ponieważ potrafi ona je obniżyć, choć wiele zależy tu też od stosowanej przez nich diety. W niej oliwa z oliwek jest jednak podstawą.
Wróg raka
Oliwa z oliwek zawiera w sobie mnóstwo przeciwutleniaczy, które są podstawą w walce ze wszelkimi nowotworami. Spożywając regularnie tę oliwę, znacznie zmniejszamy ryzyko zachorowania na nowotwór.
Oliwę z oliwek zacząłem stosować przy diecie odchudzającej, a jako że dziś odżywiam się już tylko zdrowo, to stosuję ją już na co dzień.
I słusznie. Ja również wykorzystuję ją regularnie i widzę po sobie, że korzystnie wpływa na mój organizm.