Aminokwasy to substancje, z których zbudowane są białka i to zarówno te, które znajdują się w naszym organizmie, jak i te przez nas spożywane. Pełnią one w nim bardzo ważne role, ponieważ nie dość, że wpływają na produkcję hormonów, to dodatkowo regenerują komórki, a także biorą fizyczny udział w przemianie cukrów i tłuszczów.
Endogenne i egzogenne
Aminokwasy możemy podzielić na endogenne i egzogenne. Pierwsze z nich to te, które są produkowane przez nasz organizm, a więc choćby alanina, asparagina, kwas asparaginowy, cysteina, glutamina, glicyna, prolina, seryna, tauryna czy tyrozyna. Druga grupa aminokwasów to te egzogenne. Te trafiają do organizmu wraz z pożywieniem, a zaliczamy do nich histydynę, izoleucynę, leucynę, lizynę, metioninę, fenyloalaninę, treoninę i walinę. Znajdują się one w wielu produktach, choć w największej ilości aminokwasy występują w mięsie i nabiale.
Stosowanie
Zdarza się, że do naszego organizmu aminokwasów dostarczamy zbyt mało. Wówczas warto sięgnąć po zawierające je suplementy. Zaleca się je osobom cierpiącym na choroby układu krążenia, a także niepełnosprawnym ruchowo.
Aminokwasy należy przyjmować przed posiłkiem, a ich rodzaj i dawka powinny zostać określone przez lekarza. Najlepiej, jeśli będą to suplementy zawierające mieszkankę aminokwasów. Niezależnie natomiast od ich rodzaju nie należy stosować ich dłużej niż przez miesiąc. Zrezygnować z ich aplikacji powinny także natomiast kobiety w ciąży, osoby chore na cukrzycę czy mający kłopot z wątrobą lub nerkami.
Kupiłam aminokwasy bez żadnej konsultacji z lekarzem. Czy zatem ich nie aplikować?
Raczej nic Ci nie grozi, ale chyba lepiej będzie, jak skonsultujesz to ze specjalistą.