YERBA MATE – CZY WIESZ JAK JĄ WYBRAĆ I PRZYGOTOWAĆ?

Szukasz pobudzenia, które pomoże Ci się pozbyć jesiennej depresji? Masz już dość picia kawy? Bardzo dobrym rozwiązaniem jest przerzucenie się na yerba mate, napar z rośliny, która rośnie w Południowej Ameryce. Dzięki temu poradnikowi dowiesz się, jak wybrać yerbę i w jaki sposób ją zaparzyć.

Rodzaje

Nazwy odmian yerba mate wywodzą się z języka hiszpańskiego

Elaborada – yerba mate zawierająca mniej pyłu od wersji zwykłej

Sellecion Especial/Premium – to yerba, która jest lepiej wyselekcjonowana i dlatego zawiera mniej pyłu i większe patyczki. Naszym zdaniem, ich działanie jest słabsze od innych odmian

Suave – delikatna odmiana, która charakteryzuje się słabszym smakiem i działaniem.

Organica – yerba mate z naturalnych plantacji.

Sin palo – bez patyczków – ma bardzo mocne działanie, jest trudniejsza do picia przez niektóre bombille accutane dosage. Jej smak jest bardzo silny. Jeśli szukasz yerby, która pomoże Ci pracować przez wiele godzin, będzie to najlepszy wybór.

Con palo – z patyczkami – jest słabsza od wersji sin palo, ma delikatniejszy smak.

Con hierbas – z dodatkiem ziół, które zmieniają jej smak na bardziej przystępny

Energia –zwykle tym mianem określa się yerba mate z dodatkiem guarany

Sin humo – jeśli nie odpowiada Ci dymny smak mate, wybierz wersję sin humo, czyli przygotowywaną bez dymu.

Con frutas – yerba mate z dodatkiem owoców, które poprawiają jej smak.

Uważam, że najlepszym wyborem jest tradycyjna mate do picia przez bombillę, natomiast odmiany w saszetkach i instant, mają znacznie gorsze działanie.

Jaką wybrać na początek?

Ludzie pijący mate dzielą się na tradycjonalistów i eksperymentatorów. Początkowo prawdopodobnie nie posmakuje Ci mocny smak czystej mate i będziesz szukał odmian, które nie są tak gorzkie. Dobrym wyborem są wtedy wersje owocowe (na przykład Amanda Naranja, Campesino Menta Limon czy wszystkie mate z serii CBSe).

By przekonać się do czystych odmian i nie stracić w oczach wielbicieli czystej mate, wypróbuj odmiany słabsze i mniej pylaste. Dobra na początek jest na przykład Kraus Organica, Suave Union, Rosamonte Especial.

Jeśli szukasz mocniejszych wyzwań, zainteresuj się „zwykłymi” mate, które nie były poddawane procesowi uszlachetniania i zawierają mnóstwo pyłu. Dobrym rozwiązaniem są też mate sin palo, czyli bez patyczków, oraz mate z dodatkiem żen-szenia i guarany.

W tej kategorii często wybierana jest Amanda Despalada, „zwykłe” Pajarito, Colon Tradicional, Taragui Energia, Selecta premium.

Ich działanie jest znacznie mocniejsze.

Propozycje, które opisujemy w tym artykule, to zaledwie niewielki wycinek – większość firm oferuje w swoim asortymencie zarówno mate dla początkujących, jak i dla zaawansowanych.

Sposób parzenia

Aby zaparzyć yerbę w tradycyjny sposób, potrzebujesz:

Naczynia, czyli matero. Może być wykonane z ceramiki, drzewa palo santo, guampy lub naturalnej tykwy.

Bombillę, czyli rurkę wykonaną z sitkiem na końcu.

Wodę o temperaturze około 70 – 80 stopni.

Poniżej opisujemy jak w uproszczony sposób przygotować mate. Jak mówił Wojciech Cejrowski, mate można zaparzyć na wiele sposobów – w zależności od tego, jaka Ci najbardziej odpowiada.

  • Wsyp do naczynia odpowiednią porcję yerba mate. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z mate, może być jej niewiele. Osoby doświadczone wsypują jej nawet 3/4 naczynia.
  • Wsadź bombillę do naczynia przed wlaniem wody. Jeśli wsadzasz ją później, zatkaj palcem jej wylot, aby się nie zatkała.
  • Dolej do naczynia wodę i zaczekaj, aż wsiąknie w susz. Następnie dolej więcej wody i zacznij pić przez bombillę. Temperatura wody to sprawa dyskusyjna – niektórzy ludzie mierzą ją termometrem, inni dolewają do wrzątku sporo zimnej wody i kontrolują temperaturę … palcem. Uważamy, że dobra temperatura jest wtedy, gdy bombilla nie parzy ust.
  • Nie ruszaj bombillą – najczęstszym błędem popełnianym przez początkujące osoby jest mieszanie mate, tak, jak zwykłą herbatę. Gdy to zrobisz, bombilla prawdopodobnie się zatka.
  • Nie wyrzucaj naparu po pierwszym zalaniu – wodę można dolewać kilkukrotnie
  • Gdy mate nie ma już żadnego smaku (następuje to szybciej, gdy użyłeś cieplejszej wody, a wolniej, gdy woda jest chłodniejsza), wyrzuć pozostałości do śmietnika.
No votes yet.
Please wait...

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. Ciekawy artykuł

    No votes yet.
    Please wait...

Dodaj komentarz