JAGODY GOJI – BOGACTWO ANTYOKSYDANTÓW

Jagody Goji to jedno z najbogatszych źródeł składników odżywczych na ziemi. Zawierają mnóstwo karotenoidów, witamin, minerałów i innych fitoskładników. Wiele osób uważa, że nie ma zdrowszych owoców. Używa się ich od ponad 2500 lat.

Co ciekawe, ich nazwa po angielsku to wolfberry, co po polsku oznacza wilczą jagodę. Możesz je jeść bez obaw, bo to nawiązanie do ich nazwy w Chinach i Tybecie, a nie do groźnej, polskiej rośliny. Przyjrzymy się właściwościom zdrowotnym jagód goji.

Antyoksydanty

Antyoksydanty wspomagają ochronę naszego DNA przez zniszczeniami spowodowanymi przez wolne rodniki. Wolne rodniki powstają jako produkt metabolizmu, a także jako wynik narażenia organizmu na wpływ promieniowania. Mogą wpływać także na szybszą śmierć komórek, co jest powiązane z wieloma chorobami. Naukowcy uważają, że wolne rodniki przyczyniają się także do rozwoju nowotworów. Dzięki antyoksydantom, można zahamować starzenie się organizmu. Jeśli jesteśmy pozbawieni tej ochrony, narażamy się na choroby i szybkie starzenie, dlatego warto jeść owoce.

Karotenoidy

Jagody goji zawierają mnóstwo karotenoidów, które nadają im koloru. Zawierają ich więcej, niż marchewka. Badania wykazują bezpośredni związek między karotenoidami w naszej diecie, a stanem organizmu. Można powiedzieć, że im więcej karotenoidów przyjmujemy, tym jesteśmy zdrowsi.

Zdrowie oczu

Jednym z podstawowych zastosowań jagód goji, jest wzmacnianie wzroku. Działanie wynika z zawartości zeoksantyny i luteiny. Dieta dostarczająca większej ilości tych składników pozwala zmniejszyć ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, które jest najważniejszym powodem ślepoty osób w wieku po 65 roku życia. Piloci w czasie II wojny światowej jedli mnóstwo czarnych jagód by lepiej widzieć, ale wszystko wskazuje na to, że goji byłyby bardziej wskazane.

Wpływ na odporność i długowieczność

Jagody goji są stosowane także po to, by wzmocnić układ odpornościowy. Wpływają na to trzy składniki jagód – polisacharydy, beta-karoten i german. Polisacharydy wzmacniają układ odpornościowy. Jagody goji zawierają unikalny kompleks polisacharydowy LBP (polisacharydy Lycium Barbarium), któremu przypisuje się szereg właściwości zdrowotnych.

Beta-karoten zwiększa ilość interferonu wydzielanego przez układ odpornościowy. German jest często stosowany jako środek stymulujący odporność u osób w czasie terapii nowotworowej i również wpływa na interferon.

Jagody Goji zawierają także seskwinoterpenoidy, które wykazują właściwości przeciwzapalne. Warto skorzystać także z tego, że wspomagają funkcjonowanie układu wydzielniczego. Dzięki temu można wzmocnić wydzielanie hormonu wzrostu przez przysadkę mózgową.

Nie zapominajmy o tym, że jagody goji to także bogactwo minerałów i witamin i jedna z niewielu roślin, które mają korzystne działanie na układ wydzielniczy. Legenda głosi, że chiński zielarz, Li Qing Yuen, który często jadł jagody goji, dożył do wieku 252 lat. Nie udowodniono nigdy, że jego historia jest nieprawdziwa i znaleziono mnóstwo dokumentów, które potwierdzały jego wiek.

Co jeszcze zawierają jagody goji?

W ich składzie znajdziesz 18 aminokwasów, z których aż 8 należy do grupy niezbędnych, co czyni z jagód goji kompletne pożywienie. To także 21 minerałów śladowych, takich, jak wapń, miedź, german, żelazo, magnez, fosfor, selen i cynk. Zawierają także witaminę A, C, E i witaminy z grupy B go to this web-site.

Jak stosować jagody goji?

Można je przyjmować na wiele sposobów. Chińska, tradycyjna medycyna zaleca ich stosowanie na surowo. Można je dodawać do herbat, co dodatkowo wspomoże uwalnianie się z nich polisacharydów. Są także dobrym dodatkiem do zup i płatków. Jagody goji kupisz między innymi w naszym sklepie internetowym.

Jak widzisz, to prawdziwe „superjagody”, które mają bardzo korzystny wpływ na organizm. Zawierają antyoksydanty, witaminy, minerały, polisacharydy i białka i wszystkie te składniki występują w dużych ilościach. Dziś można kupić wiele jagód, określanych jako „superfood”, jednak właściwości goji naprawdę wskazują na to, że to bardzo wartościowe pożywienie. Jagody je się w formie suszonej i właśnie w takiej kupisz je w Polsce.

No votes yet.
Please wait...

← Previous post

Next post →

3 Comments

  1. delta90

    Hmmm…muszę wypróbować 🙂

    No votes yet.
    Please wait...
  2. Jest pyszna, polecam 🙂

    No votes yet.
    Please wait...
  3. felicja

    super są 🙂

    No votes yet.
    Please wait...

Dodaj komentarz