Hi fiber?

Błonnik pokarmowy – czym jest , gdzie go szukać i jak działa?

Błonnikiem pokarmowym lub włóknem pokarmowym nazywa się wielocukry pochodzenia roślinnego, które odporne są na działanie enzymów trawiennych. Inaczej mówiąc, nie są trawione w układzie trawiennym człowieka.

Można dojść do wniosku, że niestrawione substancje są nam zbędne, a ich spożywanie nie ma żadnego znaczenia dla naszego zdrowia. W przypadku błonnika pokarmowego trudno o bardziej błędną tezę. W samej definicji błonnika zawartej w Kodeksie Żywnościowym (Codex Alimentarius) zawarto jego naukowo udowodnione właściwości. Aby substancja mogła zyskać miano błonnika powinna charakteryzować się chociaż jedną z czterech cech:

  1. Stymulować procesy fermentacyjne w jelicie grubym;
  2. Redukować we krwi poziom cholesterolu;
  3. Obniżać stężenie glukozy we krwi po posiłkach lub obniżać poziom insuliny;
  4. Zmniejszać czas pasażu jelitowego i zwiększać objętość stolca;

Włókna pokarmowe możemy podzielić na rozpuszczalne i nierozpuszczalne. Oba rodzaje włókna różnią się pod względem działania fizjologicznego. Błonnik nierozpuszczalny korzystnie wpływa na chłonięcie wody, a także zwiększa objętość stolca co ma pozytywny wpływ na perystaltykę jelit oraz prawidłowe wypróżnienia. Błonnik rozpuszczalny jest odpowiedzialny za obniżanie poziomu cholesterolu.

Hi fiber

Ustaliliśmy, że błonnik pokarmowy ma ogromne oddziaływanie na nasz organizm. Wiemy już, że jest bardzo ważnym składnikiem naszej diety. Gdzie zatem szukać błonnika? Włókno pokarmowe pochodzi z roślin, ściślej ze ścian komórkowych roślin.

Top 5 produktów z największa ilością błonnika w 100 gramach produktu:

  1. Otręby pszenne- 42 g;
  2. Migdały- 12,9 g;
  3. Jabłka suszone- 10,3 g;
  4. Płatki jęczmienne- 9,6g;
  5. Śliwki suszone- 9,4 g;

Jak dużo błonnika powinniśmy spożywać?

Normy WHO mówią o spożyciu 25-40 gram włókna dziennie. Ta duża różnica wynika zapewne z różnic masy ciała u kobiet i mężczyzn. W Polsce według różnych źródeł spożycie błonnika to 15-20 gram na dobę, a więc dużo poniżej oczekiwanej normy;

Wprowadzenie błonnika do swojej diety wymaga przestrzegania stosownych zasad. Stosując dietę bogatą w błonnik pamiętaj o wypijaniu co najmniej 2 litrów wody dziennie.

Hi fiber

Jeżeli do tej pory stroniłeś od produktów bogatych w błonnik, wprowadzaj je do swojej diety stopniowo. Nadmierne spożycie błonnika może powodować wzdęcia, ból brzucha i biegunki; Stosując błonnik warto wybierać na rynku takie produkty które stanowią bogata kompozycję składników. Mieszanki owocowo warzywne szczególnie dobrze wpływają na zdrowie naszych jelit. Błonnik w połączeniu z dodatkowymi substancjami odżywczymi takimi jak jagoda Acai. Dzięki silnym właściwościom antyutleniającym nie tylko neutralizuje wolne rodniki, ale dodatkowo działa korzystnie na pracę przewodu pokarmowego. Błonnik zawarty w jagodzie Acai wpływa korzystnie na prawidłowe trawienie. Dodatkowo jagoda Acai należy to tzw. termogeników. Podnosi temperaturę ciała i przyśpiesza metabolizm, działa odchudzająco. Kolejnym skutecznym składnikiem  który dobrze współdziała z błonnikiem jest ananas, który zawiera bromelainę. Jest to enzym który skutecznie poprawia trawienie białka i chroni przed procesami gnilnymi w jelitach. Jednocześnie wpływa pozytywnie na przemianę materii. Szczególnie skutecznym błonnikiem dostępnym na rynku jest Hi-Fiber

Rating: 5.0. From 2 votes.
Please wait...