Bioflawonoidy – skuteczny sposób na stres oksydacyjny

Cytrusy mają dużą przewagę nad owocami, które rosną w naszej strefie klimatycznej – zawierają bardzo dużą ilość fitoskładników, o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych.

Oprócz tego, że zawierają witaminę C (która jest i tak bardzo cenna), dostarczają flawonoidów, poprawiających jej wchłanianie. Dzięki nim, można znacznie łatwiej poradzić sobie z niedoborem witaminy C i zmniejszyć stres oksydacyjny.

W cytrusach znajdziesz także flawonoidy i witaminę P, a także takie związki, jak hesperydyna, kwercetyna, diosmina, narginina i rutyna. Dzięki tym substancjom można poprawić wchłanianie witaminy C, wzmocnić jej działanie, a także zwiększyć jej biodostępność.

Wybór ten sam co zawsze – naturalne owoce, czy syntetyczne środki chemiczne

Okazuje się, że nie da się ich zastąpić tabletkami z syntetycznym kwasem askorbinowym, ponieważ ta substancja, bardzo słabo się wchłania. Bez naturalnych bioflawonoidów, kwas askorbinowy ulega utlenieniu i może się okazać szkodliwy dla organizmu człowieka. Pokarmy bogate w naturalne substancje aktywne są zawsze cenniejsze, od ich chemicznych odpowiedników.

Badania pokazują, że bioflawonoidy z cytrusów pozwalają poprawić przepływ krwi i stan naczyń krwionośnych. Mają także silne działanie przeciwzapalne, a stan zapalny, to główna przyczyna problemów zdrowotnych o charakterze przewlekłym. Bioflawonoidy wpływają także na zmniejszenie ciśnienia krwi i usuwają wolne rodniki. Redukują także obrzęki i żylaki, a także przywracają prawidłowe krążenie w płucach.

Jedną z najkorzystniejszych substancji jest hesperydyna, którą znajdziemy w skórce i błonkach oddzielających cząstki owoców, takich, jak cytryny, pomarańcze i grapefruity. Stosuje się ja po to, by poprawić funkcjonowanie żył i zmniejszyć ryzyko występowania hemoroidów. Niedobór tej substancji wpływa na problemy z krążeniem oraz bóle i skurcze kończyn.

Rutyna i kwercetyna mają podobne działanie i usuwają wolne rodniki z organizmu.. Można przyjmować je także w formie flawonoidów wyekstrahowanych z owoców, w formie płynnej lub w proszku. Mają one pozytywne działanie na krążenie krwi, naczynia krwionośne oraz odporność organizmu. Stosuje się je zarówno wtedy, gdy pojawią się objawy choroby, jak i w celu jej zapobiegania. Największą ilość tych substancji znajdziesz w takich produktach, jak cytryny, pomarańcze, grapefruity czy limonki.

Bioflawonoidy w formie zawiesiny, wpływają korzystne także na stan osób chorych na zapalenie układu oddechowego. Poprawiają one stan osób z przeziębieniem, zapaleniem migdałków i grypą. Po przyjęciu dużej dawki bioflawonoidów można zauważyć szybkie poprawienie się stanu zdrowia, co wynika z dostarczenia do organizmu ogromnej dawki łatwo przyswajalnej witaminy C o świetnej przyswajalności.

Sportowcy przyjmujący bioflawonoidy cierpią rzadziej na kontuzje, a jeśli już dojdzie u nich do urazu, powrót do zdrowia jest znacznie szybszy. Bioflawonoidy odpowiadają za stan naczyń krwionośnych, a lepiej ukrwione tkanki szybciej się regenerują.

Z tego powodu, warto wzbogacić dietę w cytryny, limonki, grapefruity i nektarynki. Najsilniejsze działanie mają owoce, które niedawno zerwano z drzewa, a wraz z przechowywaniem, korzyści z ich przyjmowania maleją. Po obraniu owoców ze skóry, szybko dochodzi do zmniejszenia ich wartości odżywczych, dlatego należy je zjadać zaraz po obraniu.

Jak zwiększyć ilość przyjmowanych bioflawonoidów?

Jeśli używasz wyciskarki do cytrusów, nie wyrzucaj pozostałości – ta pulpa zawiera mnóstwo bioflawonoidów.

Wartościowa jest także skórka z cytrusów, ale można ją dodawać do potraw tylko wtedy, gdy kupisz organiczne cytrusy.

Unikaj natomiast picia soków owocowych z dodatkiem cukru. Zastąp je naturalnymi owocami, które zawierają dużo błonnika i bioflawonoidów.

Jeśli z jakiegoś względu, nie możesz sobie pozwolić, na codzienne jedzenie cytrusów, dobrym rozwiązaniem będzie zdecydowanie się na wyciąg z grapefruita – Citrosept. Zawiera on takie składniki, jak wyciąg z pestek, albedo (czyli białej części) i miąższu tego owocu. Można go kupić w takich formach, jak kapsułki, płyn i syrop.

No votes yet.
Please wait...

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. Kiedyś citrosept miał trochę inny skład, czy możecie opisać, na czym polegają różnice?

    No votes yet.
    Please wait...

Dodaj komentarz