Acerola – naturalna witamina C

Chyba każdy z nas ma świadomość tego, że witamina C jest naszemu organizmowi niezbędna. Przede wszystkim należy tutaj podkreślić, że chroni ona nasz organizm przed przeziębieniem. Inaczej mówiąc, zwiększa odporność naszego układu, która może być obniżona z wielu powodów. Jednak z suplementacją witaminy C większego problemu dziś nie będzie i mówimy tu nie tylko o specjalnych suplementach diety, ale także owocach, w których witaminy tej także nie brakuje. Jeśli chodzi o owoce, to oczywiste jest to, że jedne z nich mają w sobie witaminy C więcej niż inne. Z najbardziej znanych nam owoców najwięcej witaminy zawiera w sobie czarna porzeczka. Jednakże także i w niej witaminy C jest mało, jeśli mielibyśmy ją porównać z acerolą. Czym w związku z tym jest acerola, która nazywana jest także wiśnią z Barbadosu?

Najbogatszy owoc w witaminę C

Acerola to zdecydowanie najbogatszy owoc w witaminę C. W porównaniu z czarną porzeczką jej zawartość w nim jest aż o dziesięć razy większa.

Owoce te rosną na krzewach lub drzewach, których wysokość nie przekracza sześciu metrów wysokości. Warto podkreślić, że owoce aceroli są delikatne, a także łatwo się psuja, co oznacza tylko tyle, że świeże mają ograniczone zastosowanie. Mimo wszystko znakomicie nadają się na kompoty, dżemy, desery, galaretki czy lody. Poza tym komercyjnie tworzy się z nich sok, który następnie jest zamrażany lub przetwarzany na suchy proszek. Niezależnie od tego, w jakiej formie stosowana jest przez nas acerola, zawartość witaminy C jest w niej ogromna.

2 myśli na “Acerola – naturalna witamina C”

  1. Miałam przyjemność jeść świeże owoce aceroli i są naprawdę smaczne. Co do zawartości witaminy C, to rzeczywiście jest ona tu rekordowa.

Pozostaw odpowiedź Daria Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *